Hvis du som leser er en markedsfører, har du sannsynligvis måttet håndtere en sporingskode eller to i din tid. Enten det er for et markedsføringsautomatiseringsverktøy som HubSpot, en sporingspiksel for en annonseringsplattform som Facebook eller Google Ads, eller koden for atferdssporingsprogramvare som Lucky Orange, Hotjar, Crazy Egg eller til og med bare Google Analytics. 


Sporingskoder er gatelyset på nettet – de er overalt, og folk flest tar dem for gitt.

Sporingskoder er ekstremt sentrale fordi de er avgjørende for kjernefunksjonaliteten til all digital markedsføring: de gjør det mulig for alle de forskjellige programvareplattformene markedsførere bruker til å spore atferden til besøkende.

De fleste markedsførere tenker nok ikke så mye på disse funksjonene (“taggene”) annet enn når de først installerte dem på nettsiden. 

Når vi har samlet inn dataene fra sporingskodene, er de i still-og-glem-modus – og vi bekymrer oss bare for dem hvis noe plutselig slutter å virke.

Høres det kjent ut? Og hva er galt med å gjøre ting på denne måten?

Noe du kanskje ikke visste om sporingskoder

Hva hvis jeg fortalte deg at hver av disse javascript-sporingskodene du har installert faktisk koster deg “verdifull” lastetid – hver gang nettleseren din må distribuere javascript når den laster inn en side, bremses nettstedet ditt litt.

Hvis du har installert 10 forskjellige sporingskoder, kan alle disse skriptene virkelig sette kjepper i hjulet på lastningstiden til nettstedet ditt på så mye som 7-8 sekunder (noe som har en skadelig effekt på SEO).


For det andre har ikke alle markedsførere den samme tekniske ekspertisen når det gjelder å manipulere koder, selv for enkle oppgaver som å legge til eller fjerne utdrag av javascript i en overskrift.

Hvis en sporingskode ikke spiller godt sammen med en annen, kan denne forstyrre dataene du samler inn, eller enda verre, midlertidig hindre nettstedet ditt i å laste i det hele tatt. 

Hva gjør du hvis personen som regelmessig administrerer den tekniske siden av nettstedet ditt ikke er tilgjengelig? 🤔

Hva om jeg så fortalte deg at det finnes et verktøy som gjør det mulig å kunne distribuere alle disse sporingskodene, dette uten at du noen gang må legge inn koden på nettstedet ditt, og som ikke bremser ytelsen? 

Et verktøy som faktisk lar deg aktivere og deaktivere individuelle sporingskoder, teste dem før de går live, og gi deg en dypere, granulær evne til å følge koder som svarer på spesifikk oppførsel folk viser på nettstedet ditt.

Høres ut som et nyttig verktøy, ikke sant? Vel, noen kloke hoder i Google er enige med deg, og det er grunnen til at de opprettet Google Tag Manager!

Thank me later.

Google Tag Manager (GTM) gir markedsførere tre forskjellige funksjoner:

  • Administrer og distribuer koder (tenk: sporingskoder som Facebook Pixel, Heatmapping, Google Analytics eller HubSpot)
  • Administrer triggere for disse taggene (kodene), eller programspesifikke tidspunkter for når disse taggene blir avfyrt eller ikke
  • Administrer variabler for disse triggerne eller programspesifikke kriteriene for når kodene skal utløses eller ikke

Én sporingskode = ABC administrasjon

GTM vil gjøre det mye enklere å installere, teste og distribuere sporingskoder på nettstedet ditt. Jo flere av disse sporingskodene du installerer, jo mer skatt kan det være på nettstedets ytelse, og jo mer verdi gir GTM.

I stedet for at nettlesere må distribuere en javascript-sporingskode hver for seg, kan nettleseren distribuere kun én sporingskode og fremdeles få alle fordelene fra alle de andre forskjellige kodene du ønsker å bruke ( hallo, dette sparer deg verdifull lastetid).

I stedet for å installere mange individuelle koder, kan du bare installere EN GTM-kode og administrere alt gjennom denne i stedet for å bryte inn <toppteksten> igjen og igjen.

Utover den sparte tiden er det også til stor hjelp å ha et samlet og oversiktelig sted med en fane hvor sporingskoder er installert.

Større kontroll

Utløsere er spesifikke tilfeller som forteller GTM når den skal avfyre ​​de spesifikke sporingskodene.

Det er her GTM begynner å bruke musklene litt.

La oss si at du vil kjøre et eksperiment, og bare vil at atferdssporingsprogramvaren din skal utløses når noen besøker en bestemt side. Eller kanskje du vil måle hva som skjer umiddelbart etter at de gjør noe veldig spesifikt som å se en video, laste ned en PDF eller se resultatene fra en priskalkulator.

Ved hjelp av triggere i GTM kan du definere disse spesifikke handlingene for å tillate når de ønskede sporingskodene skal avfyres.

Eksempel:

Si at en besøkende på siden ser på en video på prissiden din. Her håper du på at den besøkende klikker på en CTA som sier “Be om priser”, rett etter at videoen er avsluttet. Med GTM-triggere kan du programmere en atferdssporingsprogramvare til å avfyre ​​og måle om det skjer eller ikke.

Du kan også definere negative triggere. Hvis du for eksempel vil at en kode skal avfyres på hver side på nettstedet ditt med unntak av noen, kan du be GTM om å forhindre at enkelte koder aktiveres på de spesifikke nettadressene.

Variabler for bedre detaljer

Tagger definerer hvilke sporingskoder som skal utløses, triggere definerer når de skal avfyres, og variabler går et nivå dypere for å skape mer spesifikke situasjoner når en tagg utløses.

La oss for eksempel si at du har installert en programvare-kode for atferdssporing og programmert den til å aktiveres når noen lander på en bestemt side, men du vil også måle hva som skjer når noen lander på en side som referes av en annen.

Med andre ord kan du måle hva som skjer når noen viser en spesifikk oppførsel du prøver å oppmuntre på nettstedet ditt.

Du kan altså opprette til en ‘henviser’ -variabel som gir deg det ekstra nivået av granularitet i rapporteringen.

Hvordan er GTM annerledes enn Google Analytics?

GTM er et verktøy for å installere og konfigurere tredjepartskoder på nettstedet ditt, ikke for å analysere dataene disse kodene samler inn.

GTM er designet og bygget for å utfylle Google Analytics. Alle de tilpassede funksjonene du oppretter i GTM, er synlige i Google Analytics når du har konfigurert hvilke data du vil sende til Google Analytics.

Bør du installere Google Tag Manager på nettstedet ditt?

Før du bestemmer deg kan du se om du svarer ja på noen av følgende spørsmål:

  • Vil du administrere tredjeparts sporingskoder på nettstedet ditt uten å kødde med koder?
  • Vil du redusere lastetiden på nettstedet ditt og forbedre SEO-ytelsen?
  • Vil du samle data og kjøre eksperimenter rundt spesifikke handlinger folk gjør på nettstedet ditt?
  • Vil du tilpasse dataene du sender til Google Analytics?
  • Liker du å lære hvordan du bruker et nytt verktøy?

Hvis du svarte “ja” på noen (alle?) av spørsmålene ovenfor, vil jeg anbefale å utnytte Google Tag Manager.

Hvis du er interessert i å utforske noen ressurser for å lære mer om hvordan du bruker GTM, her er noen gode ressurser å sjekke ut:

Som med de fleste Google-verktøyene er det litt av en læringskurve involvert, men ikke la det skremme deg. Jo mer du lærer, jo mer vil du slippe merke effekten fra GTM og se ekte markedsføringsmagi!

Constanze Stabu

Constanze Stabu

Constanze har stor lidenskap til innholdsmarkedsføring og elsker gode historier, kaffe og en personlig tilnærming. - " A writer by day and a reader by night".

Leave a Reply